BAŞKAN HÜRRİYET: MAHALLE ÖLÇEĞİNDE EYLEM PLANLARI OLUŞTURACAĞIZ

2 Mart 2023
Metni Sesli Dinle

Bugün gerçekleştirdiği basın toplantısıyla, deprem öncesi, deprem sırası ve sonrası için çözüm önerilerini paylaşan ve tüm kurumları ortak çalışmaya davet eden Başkan Hürriyet, “Mahalle ölçeğinde eylem planları oluşturmak istiyoruz. Mahallelerde gönüllülerin eğitimi için çalışma yapacağız” dedi

Bugün İzmit Belediyesi toplantı salonunda basın mensupları aracılığıyla kente seslenen İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet, mahalle ölçeğinde yapılacak çalışmalardan, afet dönemi kardeş belediyeciliğe kadar önemli açıklamalarda bulundu. “Deprem öncesi, sırası ve sonrasında oluşacak eylem planlarımızı mahalle ölçeklerinde yapmak istiyoruz” diyen Başkan Hürriyet, “Bunu da coğrafi bilgi sistemleri kullanarak yapacağız. Şu anda bütün belediyeler deprem bölgesinde görev yapıyor. İlk zamanlarda kenti bilmediğimiz için zorlandık. İlk aşevimizi kurarken yer tespiti yapmak iki günümüzü aldı” dedi.

“AKUT ile Çalışacağız”

“Biz kardeş belediyecilik sistemi ile ilgili adım attık. Afetler için kardeş belediyelerimiz ile bir araya geleceğiz” diyen Hürriyet şöyle devam etti: “Özellikle birbirimizin bölgelerini tanımak, olası bir depremde karar verip görev alacak kardeş belediyecilik sistemini hayata geçiriyoruz. Bu konuda bir çalışma başlatıyoruz. Mahallelerde gönüllülerin eğitimi için çalışmalar da yapacağız. Bunu da biz AKUT geleneği ile yapmak istiyoruz. Bu konuda Nasuh Mahruki ile de bir görüşme yaptık. Seve seve yardımcı olacağını söyledi. İzmit özelinde böyle bir afet yönetim çalışmasını kendisi ile yapacağız.

İstanbul Depreminde Lojistik Üs Olabiliriz

Olası bir İstanbul depreminde biz etkilenmezsek, burası lojistik bir üst olacak. Trafiğin aksamaması için bu planın üstüne kafa yorulmalı. Ya da tam tersi ihtimaller içinde çalışılmalı. İzmit kent merkezinin gecikmiş bir dönüşümü var. Şu anda 8-9 katlı olan binaların aslında 3-4 katlı olması lazım. Buranın kent merkezi ayrıca ele alınmalı.

“Aşevini iyi ki Kurmuşuz”

6 Şubat tarihi öncesi ve sonrası psikolojik durumumuz bambaşka. Hayatımıza eskisi gibi devam edemeyiz. İlk göreve geldiğimiz deprem gerçeğinin farkındaydık ama belediyenin diğer çalışmalarına devam etmek zorundaydık. Mesele göreve gelince aşevi kurduk. İyi ki de kurmuşuz.

“Önceliğimiz Depreme Yönelik Projeler”

Depremzedelere şu anda sıcak yemek servis edebiliyoruz. Kardeş Eller, Çınar Akademi hizmetleri de aynı şekilde iyi ki kurduğumuz dediğimiz hizmetlerimiz arasında. Bizim hiç çılgın projemiz olmadı. Bizim çılgın projelerimiz insana dokunan projelerimiz. Önceliğimiz artık depreme yönelik projeler olacak.

“Hizmetlere Biz Devam Edeceğiz”

Deprem bölgesindeki projelerimizi uzun süreli devam ettirmek istiyoruz. Adıyaman’da kurduğumuz çadır yaşam alanımızı en az bir sene devam ettireceğiz. AFAD’a devretmeyeceğiz. Hizmetlere biz devam edeceğiz. Belediyemizin kurumsal kimliğimiz ile hizmet götüreceğiz. Hem Adıyaman hem de Kahramanmaraş’tan en az 1 sene elimizi çekmeyeceğiz. Aşevimiz de en az 1 ay daha bölgede kalacaktır”